SOS: donorstaal op zoek naar tweede leven!

Elke projectleider in de bouw wil een combinatie van kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid. Al helemaal bij grote projecten. Maar wat nou als je deze voordelen kunt krijgen met hergebruikt staal? Dat is precies wat donorstaal is: staal dat al bewezen heeft robuust en duurzaam te zijn en nu klaar is voor een nieuw leven in jouw project. Maar hoe werkt dat precies en hoe zit het met de kwaliteit? Dat leg ik je uit.
Wat is donorstaal eigenlijk?
Donorstaal is staal dat eerder is gebruikt in bestaande gebouwen of constructies en dat opnieuw wordt ingezet in nieuwe projecten. Het is een circulaire oplossing waarmee we onnodige CO2-uitstoot en energieverbruik voorkomen, omdat het smeltproces van nieuw staal wordt overgeslagen. Donorstaal behoudt daardoor zijn volledige kwaliteit en sterkte. Dit maakt het een uitstekende keuze voor bouwprojecten die zowel duurzaam als kostenbesparend willen zijn.

Geschikt voor grote projecten
Donorstaal komt vaak uit gebouwen die worden gesloopt of gerenoveerd. Bij deze projecten wordt het staal zorgvuldig gedemonteerd, geïnspecteerd en vervolgens klaargemaakt voor hergebruik. Bij EECULAIR werken we samen met betrouwbare partners om donorstaal van de hoogste kwaliteit beschikbaar te maken. Zo wordt donorstaal ingezet bij projecten zoals de Nieuwe Post in Arnhem en KOER Rotterdam. Ook de renovatie van Station Zoetermeer is een mooi voorbeeld. Maar liefst 80% van dit ontwerp bestaat uit donorstaal. Donorstaal is niet alleen een duurzame en sterke keuze voor kleine projecten, maar ook zeker voor de grotere projecten. Er is genoeg donorstaal beschikbaar, waardoor het een interessante en duurzame keuze is voor al jouw projecten.

Donorstaal is niet sterk genoeg
Niet waar! Niets is belangrijker dan de kwaliteit en veiligheid van het staal. Voordat donorstaal wordt hergebruikt, wordt daarom een 0-meting uitgevoerd. Deze uitgebreide inspectie geeft inzicht in de huidige staat van het staal, waarbij wordt gekeken naar sterkte, slijtage en andere belangrijke aspecten. Het doel van de 0-meting is om te garanderen dat het staal veilig en betrouwbaar kan worden hergebruikt in nieuwe constructies. Waar nodig kunnen aanpassingen aan het staal worden gedaan.

De jaarlijkse APK
Om de kwaliteit van donorstaal ook in de toekomst te garanderen, gebruiken we de EECULAIR Monitor. Dit systeem verzamelt alle data over het staal, zoals het BIM-model, laskeuringen en materiaalpaspoorten. Deze gegevens worden jaarlijks bijgehouden via inspecties en vastgelegd in rapportages. Zo heb je als opdrachtgever altijd een volledig overzicht van de kwaliteit en status van het staal. Dankzij de monitor wordt het staal niet alleen veilig hergebruikt, maar weet je ook hoelang het staal meegaat en of je het in de toekomst nog kan gebruiken. Donorstaal is nu al een supersterke en duurzame oplossing voor grote projecten. Dit wordt in de toekomst alleen maar meer, omdat het steeds meer bekendheid krijgt in de branche. Wil je meer weten over donorstaal? Ons team van experts staat klaar om je te helpen!