WAT DOEN WIJ

EECULAIR zet zich in voor een volledig circulaire bouweconomie. Dit doen wij door circulair staal in te zetten. Ontdek alles over de voordelen van circulair staal en maak het verschil met jouw bouw- of infraproject.

Expertise

Waarom circulair staal van EECULAIR?

Onze innovatieve methode zorgt dat het staal circulair ingezet wordt. Dat houdt in dat het staal niet gerecycled wordt in traditionele zin, wat veel energie kost, maar direct hergebruikt wordt zonder smeltproces. Zo behoudt het zijn oorspronkelijke materiaaleigenschappen. Om dit te kunnen doen, denken we in het ontwerpproces al aan de toekomst.

Waar mogelijk worden de constructies zo ontworpen dat er later makkelijk op- of afgeschaald kan worden om hergebruik te bevorderen. Ook wordt het, als het kan, uitgevoerd met boutverbindingen. Er worden nog steeds lasverbindingen toegepast, maar het moet wel makkelijk gedemonteerd en op een andere locatie gemonteerd kunnen worden.

Voor circulair bouwen is een analyse van de totale milieubelasting van staal vereist, vastgelegd in een Environmental Product Declaration (EPD) waarbij de belasting per eenheid staal uitgedrukt wordt in een Milieu Kosten Indicator (MKI). EECULAIR heeft deze analyse extern laten uitvoeren en geregistreerd in de Nationale Milieudatabase. Hierdoor beschikt EECULAIR nu over een productkaart categorie 1 voor zwaar constructiestaal.

Voordelen op een rij

Lage MKI-waarde (0,0028 juli 2023)

Circulair staal heeft een lage milieukostenindicator (MKI), dat houdt in dat het een lage milieubelasting heeft gedurende de levenscyclus. Door deze CO2-reductie voldoet jouw project aan duurzaamheidsdoelstellingen én krijg je voordeel bij het aanvragen van subsidies en vergunningen.

Implementeren door specialisten

Ons vaste team van projectmanagers, technische specialisten en constructeurs realiseren circulaire staaloplossingen in onze hypermoderne fabriek. Het volledige project wordt uitstekend begeleid met altijd net een stapje extra. Bovendien houden we van uitdagingen en complexe projecten. Daag ons maar uit!

STAALKWALITEIT GEWAARBORGD

De staalkwaliteit wordt vastgelegd in de EECULAIR-Monitor, onder andere BIM-Model, laskeuringen en materiaalpaspoorten en jaarlijkse inspecties zijn hier te vinden. Deze waardevolle data worden elk jaar beschikbaar gesteld aan de opdrachtgever, zodat het staal in de toekomst makkelijker hergebruikt kan worden.

TERUGNAMEGARANTIE

EECULAIR biedt staal met terugnamegarantie om hergebruik van staal te bevorderen. Het staal wordt na afloop van de levensduur van het bouwwerk ingenomen. Er zijn inspecties voor- en tijdens de gebruiksfase, hierdoor is de staalkwaliteit voor iedereen bekend. Bij sommige subsidies is een terugnamegarantie en hergebruik verplicht.

“Vanuit onze duurzame visie hebben we circulair staal direct vanaf het begin omarmd en we zijn trots dat we nu koplopers zijn in de markt met onze duurzame oplossing voor staal.”

Gerben van Beek

Commercieel directeur,
Van Ee Staalspecialisten

MKI QUICKSCAN

Ontdek snel de haalbaarheid van een lage MKI voor jouw project. Beantwoord 10 vragen en ontvang van ons een eerste indicatie. Wij nemen vervolgens contact op om de mogelijkheden voor een officiële MKI-berekening te bespreken.

Donorstaal

Een andere optie is het gebruik van donorstaal. Dit is staal dat al eerder in bepaalde constructies is toegepast en wat opnieuw gebruikt kan worden. Dit staal wordt vooraf door een onafhankelijke en externe specialist onderzocht op materiaalkwaliteit en voldoet ook bij hergebruik aan de hoogste kwaliteitseisen zoals wij die aan ons staal stellen.

Helaas is er op dit moment nog weinig beschikbaarheid van donorstaal. Daarmee is het nu een kostbare manier van circulair staal gebruiken en kan het langer duren. Samen kijken we naar welke methode voor jouw project geschikt is.