Duurzaam staal is veel te duur

Je hoort het vaak in de bouwbranche. Duurzaam staal is veel te duur. Maar klopt dat eigenlijk wel? Het korte antwoord: absoluut niet. Laten we voor eens en altijd een einde maken aan deze misvatting. Ja, de initiële kosten van duurzaam staal kunnen iets hoger zijn, maar op de lange termijn bespaar je juist enorm. Waar je op bespaart en hoe dit precies zit, dat vertellen we je in deze blog.
Ontvang subsidies
Overheden stimuleren duurzaam bouwen met aantrekkelijke subsidies en belastingvoordelen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). Met duurzaam staal komt jouw project vaak in aanmerking voor deze regelingen. Zo verdien je de initiële investering snel terug en maak je je project een stuk betaalbaarder.

Nooit meer onverwachte (hoge) kosten
Duurzaam staal vraagt minder onderhoud, onder andere dankzij de boutverbindingen die we gebruiken in plaats van lasverbindingen. Hierdoor kun je eenvoudig aanpassingen maken zonder kwaliteitsverlies en slijten onderdelen minder snel.

Maar een nog groter kostenvoordeel komt door de EECULAIR Monitor. Met deze monitor houden we de kwaliteit van het duurzame staal continu in de gaten. Deze regelmatige inspecties geven je altijd inzicht in de kwaliteit, waardoor je nooit voor onverwachte kosten komt te staan én de levensduur van het staal wordt verlengd. Jij hebt dus altijd de controle, wat nog wel eens ontbreekt bij projecten met “goedkoper” traditioneel grijs staal…

Minder verspilling, meer besparen
Door de monitoring ben je er altijd zeker van dat het staal aan het einde van zijn levensduur hergebruikt wordt. Hierdoor heb je minder nieuwe grondstoffen nodig bij een nieuw bouwproject. Dat betekent lagere materiaalkosten. Minder verspilling en efficiënter materiaalgebruik zorgen ervoor dat je met duurzaam staal uiteindelijk flink bespaart vergeleken met traditioneel staal.

Steeds vaker groen licht
Duurzaam staal heeft een lage MKI-waarde (Milieukostenindicator), wat betekent dat je bouwproject minder impact heeft op het milieu. Dit helpt niet alleen bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, maar zorgt er ook voor dat je sneller vergunningen krijgt. Minder gedoe met vergunningen betekent tijdswinst en dus kostenbesparingen. Want tijd is geld.

Slim bouwen voor nu én later
Het is tijd om de mythe dat duurzaam staal duur is achter ons te laten. Kiezen voor duurzaam staal betekent automatisch kiezen voor een toekomstbestendig en duurzaam bouwproject. Het gaat niet om hogere kosten, maar om slimme investeringen. Je vermindert niet alleen de milieubelasting van je project, maar profiteert ook van aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. De voordelen, van lagere onderhoudskosten tot subsidies en snellere vergunningen, maken het de beste keuze voor elk bouwproject, groot of klein.

Wil je weten hoe duurzaam staal jouw bouwproject milieuvriendelijker én kostenefficiënter maakt? Neem contact op met onze experts of vraag gratis de projectscan aan