Hoe meet je de CO2-uitstoot van je bouwproject?

In 2030 moet de CO2-uitstoot gehalveerd zijn en in 2050 realiseren we minimaal 90% CO2-reductie. Deze doelstellingen zijn er simpelweg omdat het moet. Zodat ook elke generatie een leefbare toekomst heeft. Het is niet een doelstelling van een bedrijf met ambitie, het is een doelstelling waar we allemaal naar toe moeten. En dat doen we samen, door het daadwerkelijk te doen. En dat begint nu al, zo is de CO2-uitstoot van je bouwproject een doorslaggevende factor in het verkrijgen van vergunningen. Maar hoe weet je precies hoeveel CO2 een materiaal zoals staal uitstoot? Dit inzicht krijg je via de CO2-index en de Environmental Product Declaration (EPD). Deze tools bieden jou de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van materialen gedurende hun hele levenscyclus te meten en te begrijpen.

Meet en begrijp de CO2-uitstoot van materialen

Wat is de CO2-index?
De CO2-index is een maatstaf die de totale CO2-uitstoot van een product gedurende zijn levenscyclus weergeeft. Voor staal betekent het dat we de uitstoot voor de volgende zaken meten:

• Productie vanaf het winnen van grondstoffen
• Alle transport dat erbij komt kijken
• De montage en installatie van het staal
• Recycling en hergebruik aan het einde van een bouwwerk

Dit bouwregelgeving document stelt eisen aan de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu van bouwprojecten. Elk bouwmateriaal, inclusief circulair staal, moet voldoen aan deze eisen. Alle ins en outs van dit document weten? Neem dan eens een kijkje op de site van de Rijksoverheid.

Zoals je leest zit het overal in. De CO2-uitstoot wordt vaak uitgedrukt in kilogram CO2 per kilogram staal. Hierdoor zie je in een oogopslag waar je veel uitstoot en hoe je dit kunt verminderen.

De rol van de Environmental Product Declaration (EPD)
De EPD is een gestandaardiseerde manier om de milieuprestaties van een product te meten en te rapporteren. Voor staal omvat dit de volledige levenscyclusanalyse (LCA), die inzicht geeft in alle milieueffecten van de productie, het gebruik en de uiteindelijke recycling of verwijdering van het staal. Binnen de EPD’s kan je de CO2-uitstoot nauwkeurig rapporteren. Op deze manier kan je je projecten beter begrijpen en beheersen. Door de EPD-gegevens te gebruiken, krijg jij als bouwprofessional betrouwbare en vergelijkbare informatie om duurzame keuzes te maken.

De CO2-index van EECULAIR
Ook bij EECULAIR gebruiken wij de CO2-index. Op deze manier kunnen we de milieuprestaties van ons circulaire staal evalueren en rapporteren. Onze CO2-index toont duidelijk aan dat ons circulaire staal veel minder CO2 uitstoot vergeleken met traditioneel staal. Waar traditioneel staal tussen de 1,46 en 3,10 kg CO2 per kg staal uitstoot, heeft ons circulaire staal een bijzonder lage uitstoot van slechts 0,13 kg CO2 per kg staal.

Benieuwd naar de invloed van circulair staal op jouw CO2-uitstoot? Daar heb ik ook een blog over geschreven. Je leest hem hier.