Wat is de wet- en regelgeving rond circulair staal?

In Nederland zijn er verschillende wet- en regelgevingen om de veiligheid en kwaliteit van circulair staal te waarborgen. Laten we samen eens de belangrijkste regels doornemen.

De belangrijkste regels

• Kwaliteitsstandaarden en certificeringen
Als je circulair staal gaat gebruiken, moet het voldoen aan de bestaande kwaliteitsnormen voor constructiestaal. Dit is vastgesteld in de Europese normen, zoals de EN 10025 en de EN 10027. Daarnaast tonen certificeringen van derde partijen aan dat het staal daadwerkelijk voldoet aan circulaire normen. Voorbeelden hiervan zijn Cradle to Cradle of BREEAM.

• Bouwbesluit 2012
Dit bouwregelgeving document stelt eisen aan de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu van bouwprojecten. Elk bouwmateriaal, inclusief circulair staal, moet voldoen aan deze eisen. Alle ins en outs van dit document weten? Neem dan eens een kijkje op de site van de Rijksoverheid.

• Milieuprestatie van Gebouwen (MPG)
Duurzaam bouwen is de toekomst en de MPG-normen onderstrepen dit. Deze normen verzekeren namelijk dat alle materialen bijdragen aan een duurzame bouw met een lage milieubelasting over de gehele levenscyclus. Dit geldt dus ook voor circulair staal.

• Traceerbaarheid en documentatie
Voor het gebruik van circulair staal is het essentieel dat de herkomst en de kwaliteit traceerbaar zijn. Zo weet je precies waar jouw staal vandaan komt en hoe lang het nog mee kan. Veiligheid en kwaliteit staan altijd voorop. Er zijn hier verschillende methodes voor, waaronder de EECULAIR-Monitor.

Deze wet- en regelgeving zorgt ervoor dat circulair staal altijd op een veilig manier gebruikt wordt en tegelijkertijd van de allerbeste kwaliteit is. De bouwsector blijft zich supersnel ontwikkelen en de regels ontwikkelen mee. Daarom is het slim om op de hoogte te blijven van de nieuwste wet- en regelgeving.

Benieuwd naar de nieuwste wet- en regelgeving bij het gebruik van circulair staal? Neem contact met ons op. Meer lezen over circulair staal in jouw bouwproject? Lees eens onze andere blogs.
Wet-regelgeving-staal